22 Eylül 2010 Çarşamba

TZPKurdî ve kemküm!

Tevgera Ziman û Perwerdehiya Kurdî (TZPKurdî) 23-25 Ağustos tarihleri arasında 4. Kürtçe Eğitim ve Dil Konferansı'nı yaptı. 76 delegenin katılımıyla Amed'de gerçekleştirilen konferansta, hem yeniden yapılanma tamamlanmış hem de bir ajanda çıkarılmıştı. Elbette Kürt hareketinin yansımalarından ancak özerk bir yapılanma olan TZPKurdî, bütün bunları da 26 Ağustos'ta kamuoyuyla paylaştı. Alınan kararları bir kez daha hatırlatalım ki 20-25 Eylül'de Türk okullarını boykot kararı nerden çıkmışı anlamayanlar anlasın:
* Eğitim sisteminin oluşturulması için müfredat ve 8. sınıflara kadar eğitim kitapları hazırlanacak.
* Okulların açılmasıyla bir hafta dersler boykot edilecek. Boykot haftasında ilköğretimden üniversiteye kadar bütün öğrenciler aileleri ile birlikte, anadilde eğitim taleplerini içeren dilekçelerle ilgili devlet kurumlarına başvuracaklar.
* Bütün Kürt kurumlarında çalışan kişiler Kürtçe eğitimden geçirilecek.
* Zazaki lehçesine ilişkin bir çalıştay düzenlenecek. 
* Azadiya Welat'ın Kürdistan'da birinci gazete olması için her türlü çalışma yapılacak. 
* Artık mahkemelerde savunmalar Kürtçe yapılacak.
* Konferansımız, işyerlerinin isimlerini Kürtçe yazmaları için Kürt esnaf ve işverenlere çağrı yapar ve bunun için toplu başvuruların yapılmasını ister. 
* Yerleşim yerlerinin isimlerinin Kürtçe olması için gerekli çalışma yürütülecek. 
* Kürt siyasetçilere de Kürtçe yazma ve siyaset yapma çağrısı yapıyoruz. 
* 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, Newroz gibi büyük bir coşkuyla kutlanacak. Bu yılki kutlamalarda Ehmedê Xanî'ye özel bir yer verilecektir.
* Çocuklarını herşeye rağmen kreşlere gönderenler, kreş sahiplerinden Kürtçe hizmet istemelidirler. 
* Konferansımız Kürt imamların dini bayramlar, Kürt Dil Bayramı'nda ve benzeri günlerde Kürtçe vaaz vermeleri için çağrı yapar.

Dinamik bir süreç

Demek ki TZPKurdî, Kürt dilini kendisine dert edinen özerk bir yapı olarak, referandumdan önce kendi delegeleriyle yaptığı konferansta uzun bir zaman dilimine yayılacak kararlar ve besleyici faaliyetler için kademeli bir takvim hazırlayıp, duyurmuş. Bunları yaparken Kürtlerin aktüel pozisyonlarını ve temel talepleri ile dinamiklerini gözardı etmeden doğru bir rota belirlemiş. Başta DTK, BDP ve hatta KCK olmak üzere diğer bütün Kürdistani yapıların, bu kararlar bütününe ve uygulanma iradesine bakarak saygı göstermesi yerinde olurdu. Anadil gibi doğal, insani, meşru ve bütün evrensel hukuk normlarının cevaz verdiği bir talep için zaten herhangi bir devlet veya Kürt otoritesinden icazet beklemek abes olurdu. Kürdistan'daki bütün farklılıkları bünyesinde barındırma ve dikkate alma misyonuna sahip DTK bile "TZPKurdî niye bana danışmadı, kararına kayıtsız kalırım" deme lüksüne sahip değilken, tamamı bir heybeye girip AKP'nin terkisine asılan kimi Kürt çevrelerin burun kıvırmasını anlamakta zorlanıyorum.

Sizi rahatsız eden nedir?

Yukarıda sıraladığım kararlarda, politik bir Kürt yapısını değil, elinde devletin silahını tutan korucuyu bile rahatsız edecek ne var? Bırakın Kürt, insan türünün asil dölünün hiçbir mensubunun itiraz edeceği bir nokta yok. Türk devleti ve bileşenleri ile ırçılık batağında debelenenler, telaşa kapılıp set çeker. Çünkü hem ideolojik hem de yapısal varlıklarına kastedilmiştir. Onlar da tedbirini kanlı, kansız aldı/alıyor. 
Bütün Kuzeyli Kürtlerin yayınlarına baktım. Anadil gibi kaytarması zor bir mesele olduğu için TZPKurdî'ye rağmen kerhen desteklerini yazıya dökenler bile onlarca şerh koymayı ihmal etmemişler. AKP'ye 'yetmez ama evet' diyebilecek, TRT-6'yı öpüp başına koyabilecek kadar teşne ve tolerans sahibi zevat, pedagojik kaygılardan girmiş reel politik çıkarlar çamurundaki patinajın ardından kenara seyirci olarak ilişmiş. 

Duydunuz mu?

Bahsettiğim; yarı mülteciliğini artık siyasal bir gereklilikten çıkarıp dünyanın nimetleriyle taçlandıran internet gevezeleri ve onlarla düşünsel simbiyotik beslenme düzleminde buluşan 'Kürt aydın kontenjanı'ndan bu 4 günde kayda değer bir söz ve/veya eylem duydunuz mu? Tüzel kimliği parti, birlik, dernek vs. olan ama hepsini toplasan ortalama bir Kürt aşireti kadar nüfusu ve nüfuzu olmayan bu yaşlı ve yorgun kalabalığın, Türk okullarını boykota bakışlarındaki hasedi ve başarısızlık umuduyla istem dışı ses çıkaran el okşamalarını gördünüz mü? Tek tek örnek vermeyeceğim ama her koşulda ortak paydalar sözkonusu olduğunda önyargısız ve kurumsal angajmanından bağımsız istisnaları tenzih ederek yazıyorum: Bu zavallılığı izliyorum, okuyorum...

Size sesleniyorum

Devletin bütün aygıtlarıyla boşa çıkarma girişimlerine rağmen yukarıdaki ajanda, bedelini ödeye ödeye uygulanacak. Türk özel savaşına lojistik sağlayan Kürtler, referandumda olduğu gibi 'PKK düşmanlığı' üzerinde bir koalisyonda buluşmanın mutluluğunun boş sandık gibi gümbürdeyeceğini bilmeli. Yanlış hesap, TRT-6 koridorunda steril bir evcimen algısı yaratabilir ama Kürt sokağında kırmızı rujlu bir izmarit değeri görür. Kürt halkı, egemen devletlere isyan ve örgüt beğendiremediği gibi sizlere de talep ve eylem mi beğendiremeyecek?.. 
Hadi 'Mehmet'i deformasyona uğramış, 'Metin' olamayan ve 'er'liğine kimsenin tanık olmadığı fırıldağı geçtik... 
Hadi 'ay' altında 'Kemal'ine 'burka' giydirecek kadar 'PKK biter bana da düşer' bekleyenini geçtik...
Hadi 'düşünür' olarak takdim edilirken Kürt çocuklarına 'vandallar' diyecek kadar 'Fırat'ın doğusunu kendisine haram eden bir 'Ümit'sizi geçtik... 
Hadi, Colemêrgli olup hayatında tek bir gün gözaltı ve tek bir devlet fiskesi yememenin başarısını gösteren; kötü Kürtçesiyle Türkçe masallar anlatan, 'Kaya'sı 'Kızıl'dan turkuvaza dönen 'Muhsin' pişkinliğinin 'demokratik' istihzasıyla sinsi kıvraklığını geçtik...
Hadi boykota katılan Kürtleri 'eve kapatma' ve siyasal yapısını 'çete' görecek kadar iktidar yumuşatıcısı marifetiyle fikri bir tarafına kaçan 'sızıntısı'nı idrakte kararsız Zamane şairini de geçtik...
Kosova ve Kuzey Kıbrıs'a bakıp burnu yanan sizlere, evet evet sizlere soruyorum: Jîrkîlerin kanlı göbek bağını keserek, kirli silahı ve mobil barikatı olmak istemediği devletin acımasız silahına, siyasal mermiyi şefkatle yerleştirmek sizi niye ihya ediyor?..

4 yorum:

  1. Silav Hevalê Hêja,
    Ez bawerim ku te daxuyanîya TDŞKê nexwendîye.
    Ya dudîya TZPKurdî ji bo van biryarê xu konseptek ber bi fireh pêk banîya ewê diha baştir nebiya yan na...
    Ya sisîya lê raste di xususê ewada gere "kemküm" nebe, lewra ku ev mijar netewîye û sedemê hebuna netewa Kurde. Ya dawîn jî ewe ku rexnê te gelek hişk û bê insafe, kî ku ji Kuda kevirekjî bide serhev ew li ba me gere bi rumet be... cardin ji bo ev nivîsa te spas
    Helim Xoce

    YanıtlaSil
  2. tuncel kardeş bize kürt tarihini anlatırmısın biraz ama son 100 yıl değilşöyle 1000- 2000 yıl kadar geçmişe git. biraz belge ver insanlar merak ediyor bunu.. çnce bunu bi anlatınki insanlar size saygı duyssunlar.. nerden geldi bu kürtler hangi topraklarda yaşadılar kimlerrle savaştılar biraz açıklayın belgelerle.. islamiyete ne zaman geçtiler? zazalar nasıl kürt oluyor?? kırmançi nedemek?? ağrı kürtüyle urfa kürtü neden aynı dili konuşmuyor? eğer bunları cevaplamazsan kurt milleti benim ve diğerlerinin gözünde türk,fars ve arap milletlerinin kırması olan yeni bir tür olmaktan ileriye gidemiyecek..

    YanıtlaSil
  3. Harry ben sana bir soru soruyorum 90 yildir turkiye devleti sana turkce ogretiyor sen git bir anadoluyu gec ve anadoludaki turklerin ozellikle yaslilarin konusma sekline bak kacinin turkcesinden anlarsin.

    ikinicisi Kurdce bir dildir. kurmanci zazaki sorani gorani lehcelerdir eger nasil dersen sana bir soru ile cevap vereyim

    kurmanci lehcesini konusanlar kurmanci bir dildir derse zazaki lehcesini zazaki bir dildir derse, sorani lehcesini konusanlar sorani bir dildir derse, gorani lehcesini konusanlar gorani ayri bir dildir derse bu Kurdce dedigimiz dil hangisi oluyor?

    ayrica bu tarz sorular asimilasyoncu TC nin kurdlerin kafalarinda soru isaretleriyle onlarin birligini parcalamak icin kullanmis oldugun diger pisliklerinden biur tanesidir

    kurdceyi bir resmi okullarda turkler veya baska milletler gibi ogrenmedigimiz halde ve bu kadar igrenc baskilara ragmen bu gune kadar getirdiysek emin ol onlarin uydurma dillerinden ne kadar daha koklu oldugunu gosteren en buyuk kanittir

    YanıtlaSil
  4. Ben Yüksekova dan tut Doğubeyazıt'a ordan tut Mersin'e kadar heryere gittim gördüm insanların nasıl konuştuğunu.. Benim sorduğum soruya cevap vermeyi birak sacmalamaktan öteye gidememissin bir davaya inanıyorsan onun bunun anlattiklariyla inanmayacaksın kardesim kendin araştıracaksın al elinin altında internet var MEB belirlemiyor internetde yazanları.. Neyse madem blogcu Tuncel cevap veremiyor ben yinede sana cevap vereyim. Lehce olduklarını kabul etmen Kürtçe'nin de bir lehçe olduğunu gösteriyor zaten.. Tamamı yabancı dillerden (Turkce Arapça Farsça ) karma yapılmış bir lehce nasıl dil olur??
    Neyse sorum dil değil zaten ABD lilerin büyük ümitler le yaptıkları binlerce kisiden alınan kan örneklerinde dna%100 aynı çıktığında büyük husrana ugramislardi çünkü onlarda dedelerinin uydurduklarını senin gibi gercek saniyolardi.. Bu arada ben kirmanci ne demek derken lehçe olarak sormadım
    mesela sen kirmacimisin?? Kirmanci nin kelime anlamı nedir onu sordum))) tabiki cevap gelemiycek.. Adına azad demissin belkide hemşeriyiz ben urfaliyim ama sizin bu asimilasyondur kıldır tuydur zirvalariniza sadece guluyorum.. Hakkaride 12000 yıllık türkce mağara yazıtları bulundu Eskişehir'de 11000 yıllık bulundu yani onturkce denen bir dille yazılmış.. Demek istediğim tc nin egitim politikası kendi kendini asimilasyon ediyor baskasını değil.. Siz bukadar sığ bilgiyle olmayan bir davayı savunuyorsunuzya eminim dininizide onun bunun soyledikleriyle uyguluyorsunuzdur kitabı okumadan hoca ne diyorsa odur hesabı.. Yada o sih çok muhterem bu şeyh pek ulu gibi degilmi bremın?

    YanıtlaSil